er Researcher Institute of Malay World and Civilization UKMf

My photo
Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
An Agri/Horticulturist and Botanist, German Foundation Scholar, Former researcher, Institute of Malay World and Civilization National University Malaysia

Tuesday, May 5, 2009

Cerita Buah Manggis

Bunga Manggis biasa
Manggis biasa

Bunga Manggis Masta


Masta



Masta

Manggis
Garcinia mangostana L.
Nama Lain: Manggustan, Masta Mangosteen

Semasa balik ke kampungku di Malim Nawar, Perak pada musim buah-buahan yang dulu, alangkah sedihnya melihat beratus-ratus buah Manggis keras kematu di bawah bawah pokok dan tidak siapa yang hendak mengambil dan memakannya. Begitulah juga buah Rambutan merah dan menjadi hitam di pokok

“ Dema dah tak hendaklah lagi makan buah-buah ini, Mai’l oi. Anak aku yang balik dari Universiti tu, langsung tak jeling Manggis dan Rambutan tu” Kata sepupu aku yang dah gayut umurnya. “ Dema makan epol, aggor aje”Katanya lagi.

Teringgat masa aku kecil-kecil dulu. Buah Manggis dan Rambutan tu aku jual untuk duit poket pergi sekolah. Aku ikat manggis, 10 biji 30 sen dan Rambutan 100 biji 2 ringgit. Kini buah-buahan tempatan tidak diminati oleh generasi muda sekarang

Manggis dikatakan berasal dari Malaysia dan diketahui dalam bentuk pokok yang ditanam sahaja. Bagaimanapun ada catatan menyatakan spesimen liar pernah ditemui.

Ada juga catatan menyatakan Manggis berasal dari kepulauan Nikobar. Penduduk Nikobar memanggil Manggis sebagai Manggusta. Manggusta ada persamaan dengan Masta ( yang disingkatkan) bagi panggilan Manggis bagi orang Kelatan

Pokok Manggis mempunyai keunikannya tersendiri kerana ketiadaan fungsi bunga jantan. Dalam anthesis bunganya, telah ditentukan segmen buah yang berbiji. Biji-bijinya adalah apomiktik (apomictic ). Dengan hal yang demikian semua bijinya menurun baka


Buah Manggis berbentuk globos, licin, 4 – 6 cm diameter, berwarna putih kehijauan dan bertukar merah keunguan dan hitam keunguan apabila cukup masak. Lobus stigmanya tinggal kekal sehingga buahnya masak dan bilangan lobus stigma ini menandakan bilangan segmen ulas yang terdapat di dalam buah. Biasanya terdapat 5 – 7 ulas segmen yang berwarna putih, tersusun rapi dan mudah dipisahkan dengan kulitnya. Ulas-ulas berjus ini rasanya manis dan enak hingga dikatakan buah tropika yang tersangat enak dimakan. Satu atau dua ulas segmen ini mengandungi biji yang hampir bulat dan leper, berwarna keperangan. Semua bahagian pokok ini, terutama buahnya yang muda mengeluarkan getah berwarna kekuningan apabila terluka.


Terdapat varieti atau forma Manggis yang mempunyai pokok yang lebeh besar dan daunnya lebih lebar serta buahnya bentuk gasing. Kulit buahnya agak tebal dan isinya lebih manis. Varieti atau forma Manggis ini panggil Masta dan sering ditemui di pantai timur Semenanjung.

Penanaman Manggis di dusun-dusun zaman dahulu amat unik dan ada asas sains di sebaliknya. Memakan Manggis berasa amat puas jika biji terus ditelan. Biji yang keluar bersama najis amat baik percambahannya. Oleh sebab masyarakat dusun dizamannya tidak mempunyai tandas yang tetap, terdapatlah anak-anak pokok ini tumbuh di sana sini. Haiwan juga memakan Manggis. Biji-biji yang ditelan keluar bersama-sama najis dan juga cambah di sana sini.

Kini buah manggis amat popular di luar negara, bukan sahaja rasanya enak tetapi kulitnya dijadikan minuman dan mengandungi khasiat perubatan. Mulakan menanam Manggis yang akan menjadi tanaman yang menguntungkan dimasa akan datang








No comments:

Post a Comment